Aktualności  »  Z życia NRZHiU

IV EDYCJA MŁODZIEŻOWYCH MISTRZOSTW KARKONOSZY KUCHARZY

Jedenaście drużyn wzięło udział w czwartej edycji Młodzieżowych Mistrzostw Kulinarnych Karkonoszy, podczas których młodzi kucharze uczyli się fachu od mistrzów. Kulminacją spotkań w Zespole Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu był konkurs kulinarny, który wygrali uczestnicy z Poznania. Nagrodę publiczności za najatrakcyjniejszą potrawę zdobyli uczniowie ZSLiMS z Karpacza.

Naczelną Radę Zrzeszeń Handlu i Usług podczas Mistrzostw reprezentował Prezes Zarządu - pan Tadeusz Zagórski, Członkowie Prezydium Zarządu - pan Jerzy Kikta i pan Henryk Til.

Ponadto z ramienia NRZHiU w Mistrzostwach uczestniczyli także - Prezes Zrzeszenia Prywatnego Handlu i Usług - Pani Zofia Wojtkowska, Dyrektor tego Zrzeszenia - pan Andrzej Wieczorek, Wiceprezes Zrzeszenia Handlu i Usług we Wrocławiu - pan Jan Harapiuk oraz Członek Zarządu tego Zrzeszenia - pani Zenisława Krzykała oraz reprezentacje ze Zrzeszeń w Jeleniej Górze oraz Poznaniu.

Młodzi kucharze z techników gastronomicznych przybyli na Mistrzostwa zarówno z okolicznych miejscowości, ale też z Poznania, Wrocławia czy Wałbrzycha. Młodzież walczyła już w czwartej edycji Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy. Uczniowie wzięli udział w ośmiogodzinnych warsztatach, które prowadził szef kuchni Piotr Motała. Podczas konkursu na stołach królowała wołowina, bo takie też było założenie tegorocznych zmagań kulinarnych.

Zmagania uczestników oceniało jury, którego Przewodniczącym był pan Józef Żądło.

Fundatorami nagród była Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług, firma MAKRO, PRYMAT oraz jeleniogórskie Starostwo Powiatowe, które od początku wspiera Kulinarne Mistrzostwa Karkonoszy.

Tym razem konkurs odbył się w szkole sportowej w Karpaczu, aby zwrócić uwagę na nowe kierunki w nauczaniu, a jest to Technikum Hotelarskie i Zasadnicza Szkoła Zawodowa w specjalnościach kucharz, piekarz, sprzedawca.