Aktualności  »  Z życia NRZHiU

STANOWISKO NRZHiU W SPRAWIE PRZESUNIĘCIA BARIERY KWALIFIKOWANIA KRADZIEŻY

STANOWISKO NACZELNEJ RADY ZRZESZEŃ HANDLU I USŁUG

Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług to działająca od 1925 roku ogólnopolska organizacja samorządu zawodowego przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą, reprezentująca łącznie ze swoimi terenowymi organizacjami członkowskimi, interesy wielu grup zawodowych.

Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług z niepokojem przyjęła planowane przez Ministerstwo Sprawiedliwości zmiany w KPK, polegającymi na przesunięciu bariery kwalifikowania kradzieży jako przestępstwa dopiero powyżej szkody 1000 zł, obecnie jest to kwota 250 zł. Literalnie postulat ten nie został zamieszczony w założeniach projektu ustawy o zmianie ustawy KPK i niektórych innych ustaw, ale doniesienia medialne wskazują, iż przedmiotowe założenie będzie dalej procedowane podczas prac legislacyjnych.

Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług uważa, iż proponowane rozwiązanie zwiększy ilość kradzieży, utrudniając ich ściganie i zapobieganie. Jako organizacja samorządu zawodowego reprezentująca głównie przedsiębiorców z branży handlowej, którzy szczególnie są narażeni na kradzieże, jesteśmy temu zdecydowanie przeciwni. Drobne kradzieże w sklepach są nagminne, złodzieje wiedząc o kwocie 250 zł kradną poniżej tej kwoty i są w zasadzie bezkarni. Przedsiębiorcy ponoszą wysokie koszty kradzieży.

W związku z powyższym podniesienie granicy przestępstwa do 1000 zł przyczyni się do kradzieży przedmiotów o większej wartości, czyli powstawanie większych strat po stronie handlu.

Reasumując Naczelna Rada ZHiU opowiada się za pozostawieniem niskiego progu 250 zł jako granicy przestępstwa oraz podjęciu działań intensyfikujących budowanie współpracy pracowników ochrony sklepów z Policją.